Jurist

Mw mr. L. van der Kam

Het gevoel dat ik dit soort families en kinderen kan bijstaan door middel van het recht is voor mij een droom die uitkomt

Ambitie en genegenheid voor het recht
vanaf negende levensjaar

Mijn naam is Lotte van der Kam en ik werk als jurist bij La Causa Advocaten. Mijn ambitie en genegenheid voor het recht begon rond mijn negende levensjaar. Een medeleerling vertelde mij op het schoolplein dat zijn vader kinderrechter was. De Kinderlijke uitleg van wat dit inhield betrof: “Dat is iemand die kinderen en families helpt en ervoor zorgt dat iedereen zich aan de regels houdt”. Als kind zag ik dat mijn buren het financieel zwaar hadden en dat hun zoon in jeugddetentie zat. Het gevoel dat ik dit soort families en kinderen kan bijstaan door middel van het recht is voor mij een droom die uitkomt.

Bachelor Rechtsgeleerdheid
en master Privaatrecht

In 2022 heb ik mijn Bachelor Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht succesvol afgerond. Daarna heb ik gekozen om mijn academische carrière te vervolgen met een master Privaatrecht. Tijdens deze master heb ik behalve het volgen van het basale privaatrecht, mij voornamelijk gespecialiseerd in het Familierecht. In mijn scriptieperiode heb ik onderzoek verricht naar omgangsregelingen tussen kinderen en hun grootouders.

Specialiseren
in de rechtspositie van het kind

Familiezaken zijn complex, ingrijpend, de belangen zijn hoog en mensen bevinden zich in een zeer kwetsbare positie. Het familierecht is in mijn ogen het mooiste rechtsgebied. Hier heb ik het gevoel dat ik echt het verschil kan maken. Na het afronden van de master wilde ik mij graag verder specialiseren in de rechtspositie van het kind en ben daarom op dit moment (in deeltijd) bezig met mijn tweede master: Jeugdrecht aan de Universiteit Leiden.

Internationale kinderontvoeringszaken
binnen Familie- en Jeugdrecht

Binnen het Familie- en Jeugdrecht komen er ook internationale kinderontvoeringszaken voor. Een vorm waarbij kinderen in een extra kwetsbare positie worden gesteld en des te meer belangrijk is dat wordt gekeken naar hun rechtspositie. Het is dan ook enorm mooi om te zien dat het kantoor gespecialiseerd is in dit soort zaken.

Vrijwilligerswerk
ter ondersteuning van kinderen

Tijdens mijn studie heb ik mij zo veel mogelijk ingezet bij het helpen van kinderen en gemarginaliseerde groepen in de samenleving. Zo ben ik een jaar vrijwilliger geweest bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel in Utrecht en heb ik veel gedoceerd op achterstandsscholen.

Enorme toewijding
voor elke cliënt

La Causa Advocaten voelt als een warm bad. Iedereen heeft een enorme toewijding voor elke cliënt. Iedereen heeft immers recht op een goede advocaat. Vanaf dag één voel ik me als een vis in het water en ik ben enorm trots dat ik deel mag uitmaken van dit mooie kantoor.

Wonen
en hobby’s

Hoewel geboren en getogen in Almere, weerhield mij dit niet te verhuizen naar het mooie Leiden. Sinds de start van mijn tweede Master woon ik dan ook in Leiden samen met mijn Frans Hangoor konijn, Henry. Naast studie en mijn werkzaamheden bij La Causa Advocaten spendeer ik graag tijd met vrienden en familie. Daarnaast houd ik enorm van lezen en reizen. Het liefst ontdek ik zoveel mogelijk nieuwe culturen en landen.

Juridisch advies of een advocaat nodig?

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Maak dan gelijk een afspraak voor een vrijblijvend gesprek. Online of op een van onze kantoren.

Maak vrijblijvend een afspraak