Belaging of stalking

Artikel 285b Sr
Verdacht van belaging of stalking en juridische hulp nodig?
Direct een advocaat nodig?

Soms is het moeilijk om los te laten

De verdenking

Het Openbaar Ministerie meent dat u zich schuldig heeft gemaakt aan belaging of stalking en daarom heeft u een dagvaarding ontvangen. U wilt vast weten wat de straf is voor een dergelijk misdrijf. Bent u benieuwd naar wat de politie heeft opgeschreven? Of misschien bent u onschuldig en wordt uw onschuld ten onrechte niet aangenomen. Misschien heeft u al vastgezeten of gaat het om een familielid die in de problemen is gekomen? Het kan ook zijn dat er nader onderzoek moet worden gedaan of dat de zaak beter kan worden afgedaan door de Officier van Justitie.

Deskundige hulp

Wij bieden deskundige hulp bij uw situatie. Het is vooral belangrijk dat de rechter en de Officier van Justitiegoed naar uw kant van de zaak kijken. Wij zorgen voor de juridische vertaling en verdediging van uw belangen.

Toevoeging

Pro deo bijstand of rechtsbijstand op basis van een toevoeging is geen enkel probleem. Bij vrijspraak is de bijstand zelfs helemaal gratis en heeft u wellicht nog recht op een schadevergoeding.

 

Wat is stalking?

Stalking is iemand bewust de hele tijd lastigvallen, waardoor die persoon zich niet meer veilig voelt. Het moet dan wel gaan om lastigvallen zonder goede reden. Een incassobureau die achter een debiteur aanzit zal er reden toe hebben om die persoon constant te mailen, bellen of aan te schrijven. Daarnaast moet het lastigvallen een zekere duur hebben gehad. Een paar keer iemand bellen is nog geen stalking. De wettelijke regeling is te vinden in artikel 285b Sr. Het artikel kan moeilijk zijn te doorgronden. Wij van La Causa advocaten helpen u graag bij de interpretatie van alle feiten en omstandigheden.

Klachtdelict

Belaging is een zogenaamd ‘klachtdelict’, wat zoveel inhoudt dat de aangever na de aangifte een bedenktijd krijgt van acht dagen. Pas na ommekomst van die termijn kan de aangifte worden omgezet in een definitieve aangifte. De politie kan een verdenking van stalking niet ambtshalve, of zonder tussenkomst van het slachtoffer, vervolgen. De reden hierachter is de privacy. De wetgever vond het belang van het slachtoffer belangrijker dan het algemene belang om strafbare feiten te vervolgen.

De strafmaat

Belaging, oftewel stalking is een misdrijf dat wordt bedreigt met een maximale straf van 3 jaren of een geldboete van de vierde categorie. Of een boete dan wel gevangenisstraf aan de orde is, is een kwestie van beoordeling van de feiten, waaronder de relatie met het slachtoffer, de duur van de stalking, de intensiteit en vormen. Wilt u een goede inschatting kunnen maken over uw kansen, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

 

Voor de beste verdediging in uw rechtzaak

Strafrecht advocaat nodig?

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek op onze kantoren in Leiden en Delft of online.