Verdacht van mishandeling?

De situatie is uit de hand gelopen en nu heeft u hulp nodig van een ervaren strafrecht advocaat
Voor de eerste klap
Neem direct contact op

Opzettelijk lichamelijk letsel toebrengen

Pijn of letsel toebrengen

Bij mishandeling draait het erom dat een ander opzettelijk pijn of letsel is toegebracht. Is het leed groter, dan kan er zelfs sprake zijn van een zware mishandeling. Mishandeling is een misdrijf en zelfs een enkele duw, klap of trap kan al worden gekwalificeerd als een een dergelijk vergrijp. Wel moet er een intentie zijn geweest om de ander leed of pijn toe te brengen. Misschien heeft u al vastgezeten of gaat het om een familielid die in de problemen is gekomen? Het kan ook zijn dat er nader onderzoek moet worden gedaan of dat de zaak beter anders kan worden afgedaan door de Officier van Justitie.

Deskundige hulp

U wilt vast weten wat de straf is voor een dergelijke verdenking. Bent u benieuwd naar wat de politie heeft opgeschreven? Of misschien bent u onschuldig en wordt uw onschuld ten onrechte niet aangenomen. Wij bieden deskundige hulp bij uw situatie. In onze ervaring is het vooral belangrijk dat de Rechter en de Officier van Justitie goed naar uw kant van de zaak kijken. Wij zorgen voor de juridische vertaling en verdediging van uw belangen.

Toevoeging

Bij La Causa Advocaten maken wij geen onderscheidt tussen cliënten die recht hebben op gesubsidieerde rechtsbijstand of cliënten die bij ons komen op betalende basis. Wij geloven dat iedereen het fundamentele recht heeft op een uitstekende vertegenwoordiging bij de rechter. Ook op basis van een subsidie genaamd ‘toevoeging’ kunt u bij ons terecht voor rechtsbijstand als u in aanraking bent gekomen met justitie. Bij vrijspraak is de bijstand zelfs helemaal gratis en heeft u wellicht nog recht op een schadevergoeding.

Mishandeling of zware mishandeling

De strafbaarstelling van mishandeling is geregeld in artikel 300 Sr. De zware mishandeling in artikel 302 Sr. Wij noemen laatst genoemd feit daarom een meer specifieke vorm van het basis feit. Bij zware mishandeling is er sprake van blijvend letsel, of arbeidsongeschiktheid van het slachtoffer. Waar u met een eenvoudige mishandeling nog weg kunt komen met een taakstraf of geldboete, gelden er voor zware mishandeling al snel zware straffen. Gevangenisstraf is geen uitzondering.

Geweld tegen een huisgenoot

Mishandeling van een huisgenoot, zoals een partner, kind of ouder is een zwaardere vorm van mishandeling. Juist in de huiselijke sfeer moet men zich namelijk veilig kunnen voelen. Geweld dient daarom te worden voorkomen of te worden uitgesloten. Ondanks dat u zich altijd respectvol gedraagt jegens elkander, kunnen de spanningen in een gezin toch zodanig oplopen dat het ongewild uit de hand loopt. Een ongeluk zit dan in een klein hoekje. Mogelijk wordt u niet gehoord of wordt u meteen in een hoek geplaatst waar u niet uit kunt komen. Wij bieden raad, hulp en bijstand.

 

Mishandeling, Veilig Thuis en een huisverbod

Bij geweld in de relatiesfeer kan de politie een melding doen bij Veilig Thuis. Deze overheidsinstantie is in het leven geroepen om advies en hulp te bieden bij een onveilige thuissituatie. Daarnaast kan de burgemeester een huisverbod opleggen voor de duur van 10 dagen, met de mogelijkheid tot verlenging van vier weken. U mag dan tijdelijk niet meer in uw huis en geen contact zoeken met uw huisgenoten. Een ingrijpende maatregel die ernstige gevolgen voor u kan hebben.

 

Voor de beste verdediging

Strafrecht advocaat nodig?

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek op onze kantoren in Leiden en Delft of online.