Ouderlijk gezag

De verantwoordelijkheid over uw kind(eren)
Juridische bijstand bij een strijd om uw rechten en plichten
Direct een advocaat nodig?

Hulp bij een geschil over uw kinderen

Beslissingen in het belang van uw kind

Sommige besluiten kunnen alleen samen worden genomen. Alleen niet altijd zijn de meningen hetzelfde. Waar u tijdens de relatie wellicht in goed overleg een oplossing had gevonden, is dat vaak na een relatie een heel ander verhaal. Overleg kan moeizaam zijn en opvattingen kunnen enorm verschillen. Bij gezamenlijk ouderlijk gezag is het de bedoeling dat u samen oplossingen vindt voor belangrijke aangelegenheden in het leven van uw kind. Hoe vanzelfsprekend dat ook lijkt, kan het in de praktijk behoorlijk tegenvallen als u uit elkaar bent en een nieuwe manier moet vinden om samen ouder te zijn.

Goed ouderschap staat centraal

Helaas zijn het maar al te vaak de kleinste irritaties die een bron zijn voor grote geschillen. Als ouder van een kind moet u uw kind een stabiele, zorgzame en liefdevolle opvoeding bieden, waardoor uw kind zich goed kan ontwikkelen. Alleen wat de ene ouder noodzakelijk vindt, hoeft de andere ouder helemaal niet te bevallen. Zo kan een simpele handtekening een groot probleem worden. Wat voor de een noodzaak is, is voor de ander wellicht een last.

Toch een gezagsgeschil?

Mocht u er samen niet uitkomen, dan kan er sprake zijn van een gezagsgeschil. Los van de vraag wat de beste oplossing is, moeten de noodzakelijke beslissingen toch genomen worden. Deskundig advies kan net dat verschil maken, zodat de verstandhouding met uw kind en de andere ouder niet al te verstoord raakt. Onze advocaten en juristen hebben veel ervaring met gezagsgeschillen. Het voordeel hiervan is dat u na een adviesgesprek snel duidelijkheid heeft en weet welke weg u moet volgen.

 

Het plan van aanpak

Welke mogelijkheden zijn er?

Samen met u bekijken wij of het geschil een zogenaamd gezagsgeschil is. Moet er toestemming komen van de andere ouder? Of is er een andere manier? U wordt geïnformeerd over uw rechten en plichten en wij bieden u een reikende hand, zodat u een stukje van uw problemen even bij ons kunt parkeren. Dat geeft rust en ruimte om weer van uw kind te genieten. Duidelijkheid is in het belang van u én uw kind(eren).

Overleg

Is er een oplossing?

Mocht de weerstand van de andere ouder in overleg zijn op te lossen, dan zoeken wij naar de uitweg. Dat kan zijn in overleg met de andere advocaat, of samen met uw ex-partner. Mediation is soms een optie, doch geen verplichting. In vertrouwen zullen wij opkomen voor uw belangen, uw standpunten worden verwoord en onderbouwd zodat ze overtuigen. Leidt het overleg tot een afspraak, dan zijn wij er voor om de regeling in een overeenkomst of aanvullend ouderschapsplan te zetten.

Procedure

Knopen doorhakken

Veel procedures beginnen met een eenvoudig maar principieel geschil dat niet is op te lossen. Juist voor dit soort gezagsgeschillen bestaat een snelle procedure, de artikel 1:253a BW procedure. Door middel van deze procedure wordt de rechter verzocht om met spoed een beslissing te nemen, zodat de belangen van uw kind(eren) zo spoedig mogelijk worden behartigd. Procedures waar u aan kunt denken zijn onder meer vervangende toestemming voor een vakantiereis, een medische behandeling of een schoolkeuze. Wij hebben veel ervaring met dit soort procedures. Door onze jaren lange ervaring en deskundigheid bent u bij La Causa Advocaten aan het juiste adres om goed én snel geholpen te worden.

 

Goed geregeld een nieuwe weg inslaan

Familierechtadvocaat nodig?

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek op onze kantoren in Leiden en Delft of online.